Bureau
Wij, bij kambium, vertrouwen erop dat mensen in staat zijn om binnen een generatie het verbruik van materialen drastisch te veranderen. Dit is de oplossing om onze leefwereld bewoonbaar te houden. Ons netwerk van specialisten stimuleren wij om kennis en moed in te zetten bij uiteenlopende projecten. De focus ligt daarom op het veranderen van de mentaliteit in de bouwsector, één van de meest vervuilende sectoren die momenteel niet toekomstbestendig is.
In 2022 is het bureau uit vers hout gesneden en richt zich op de realisatie van bouwprojecten en op het verduurzamen van het onroerend goed. Onderzoek doen naar de nieuwste inzichten en toepassingen van bouwmethoden en materialen ligt aan de basis van onze ideeën. Samenwerking met onze partners en klanten zien wij als een belangrijke kracht, door met verschillende ogen naar het proces te kijken en de ruimte te bieden om expertise te delen. Het bureau is daarom altijd op zoek naar nieuwe manieren om mee te gaan in de tijdsgeest en blijft zich ontwikkelen om de hoogste kwaliteit te bieden voor een langer bestaan van onze gebouwen.
​
​
​
Bedrijfsfilosofie
Moeder Aarde is al haar hele leven aan het innoveren, een proces dat ook wel evolutie wordt genoemd. Waarom kijken wij als mensen hier niet beter naar? Als we deze ontwikkelingsperiode eens grondiger onder de loep nemen, zouden onze gebouwen dan niet veel duurzamer zijn als we ze op een vergelijkbare manier laten groeien?
​
Vanaf het Cambrium, ongeveer 550 miljoen jaar geleden, is een enorm complex domino-effect in gang gezet. De boom van het leven vond zijn oorsprong. In die tijd begonnen de eerste organismen zich door het water te bewegen en ontstonden er geleidelijk verschillende soorten levensvormen, waaronder waterplanten. In de miljoenen jaren die daarop volgden, kwamen er steeds meer verschillende soorten planten en dieren bij. Er ontstond een breed scala aan diversiteit, en de correcties van de evolutie zorgden voor een perfecte balans in de ecosystemen. Verschillende soorten raakten nauw met elkaar vertrouwd en er ontstonden symbiotische relaties tussen soorten. Die relaties brengen veel voordelen met zich mee, maar maken het leven ook afhankelijk van elkaar. Ook de hoeveelheden broeikasgassen zoals koolstofdioxide (CO2), methaan en stikstof in de atmosfeer namen gedurende deze lange periode flink af. Hierdoor ontstond er ruimte voor een steeds stabielere klimaat, met zo nu en dan een ijstijd, waar het merendeel van het leven zich goed aan kon passen. Dit is het resultaat van miljoenen jaren productiviteit van algen, koralen, planten en bomen.
​
Het ontstaan van het leven op aarde is een fascinerend proces dat miljarden jaren geleden begon. Er zijn verschillende theorieën over hoe het leven op aarde is ontstaan, waaronder de theorie van de chemische oersoep. Een van de belangrijkste manieren waarop het leven op aarde is ontstaan en in stand is gehouden, is door de fotosynthese van planten, waarbij CO2 uit de lucht wordt gehaald en omgezet in zuurstof. Bomen spelen hierbij een belangrijke rol, aangezien zij enorme hoeveelheden CO2 uit de lucht kunnen verwijderen en omzetten in zuurstof.
​
Het cambium speelt een belangrijke rol in deze fotosynthese, aangezien het een laag in de bast van een boom is die zich blijft verdikken en uitbreiden, waardoor nieuwe cellen worden gecreëerd. Hierdoor kan de boom groeien en blijft hij gezond. Bovendien speelt het cambium ook een belangrijke rol bij de opname van CO2 uit de lucht, aangezien het een groot aantal bladeren produceert, waardoor de fotosynthese wordt gestimuleerd en CO2 uit de lucht wordt gehaald. Kortom, een groeiproces dat in harmonie is met al het andere leven om zich heen.